EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

09.04.2024 Celý región

Brusel 8. apríla (TASR) - Štáty EÚ a Európsky parlament sa v pondelok dohodli na predĺžení bezcolného dovozu niektorých poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Platiť však budú prísnejšie obmedzenia, oznámilo belgické predsedníctvo v Rade EÚ. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru AFP.

Predbežná dohoda má predĺžiť bezcolný prístup, ktorý Únia umožnila ukrajinským poľnohospodárskym produktom od začiatku ruskej invázie v roku 2022. Prísnejšie obmedzenia sa však majú týkať hydiny, vajec, cukru, kukurice, kôz a medu. Na pšenicu sa neuplatnia žiadne obmedzenia. Tie pôvodne žiadali niektoré krajiny, napríklad Francúzsko a Poľsko

Dohodu musia ešte formalizovať na stretnutí veľvyslancov EÚ v pondelok a vo výbore Európskeho parlamentu v utorok.

Diplomati už skôr uviedli, že obmedzenia by v porovnaní s rokom 2023 znížili objem príjmov ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov v EÚ približne o 240 miliónov eur.

Európska únia sa snaží zachovať solidaritu s Ukrajinou a zároveň vypočuť európskych poľnohospodárov, ktorí protestujú proti nízkym príjmom. Z toho čiastočne obviňujú ukrajinský tovar, ktorý podľa nich podkopáva európske trhy.

Predĺženie bezcolného dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov by sa malo začať uplatňovať pred uplynutím súčasného obdobia oslobodenia od cla 5. júna.
 

Vyberte región